Andra Evanemang‎ > ‎

Svenska Kyrkans Söndagsfilm

Tibro och Ransbergs Församlings filmklubb presenterar Söndagsfilmen på DVD
 Poster Searching for Sugar Man (2012)

Searching for Sugar man

8 september klockan 15:00

Malik Bendjelloul - som kanske fortfarande är mest känd på hemmaplan som barnskådis i rollen som übersöta Philip i "Ebba och Didrik", men som har regisserat ett gäng korta musikdokumentärer med kända artister som Björk och Kraftwerk - dök på berättelsen när han åkte runt i Sydafrika för åtskilliga år sedan. Hans reaktion var direkt att det var den bästa historia han nånsin hört, och underbart nog lyckas han förmedla det i sin film "Searching for Sugar Man" också.

Sixto Rodriguez var musiker i Detroit på 60- och 70-talet. Han spelade på små barer här och där tills han blev upptäckt av Motown-producenter som jobbat med flera stora namn. Ett album släpptes som föll kritikerna på läppen, men skivförsäljningen uteblev. Efter ett andra album som även det floppade droppades Rodriguez från sitt skivbolag och hans karriär som musiker tycktes vara över.

Vad ingen i USA visste var att en kopia av albumet "Cold Fact" letade sig över till Sydafrika. Mitt under apartheid-tiden inspirerade Rodriguez låtar sydafrikanerna att våga stå upp mot etablissemanget och han blev en av de mest spelade artisterna under den tiden - lika stor som The Beatles och större än Rolling Stones.

Men fansen visste inte mycket om honom förutom att han på ett grymt sätt begått självmord efter en avslutad spelning. Under 90-talet när hans album släpptes igen på CD tog två fans upp jakten för att få reda på vem han var. De visste inte ens att de skulle leta i USA, än mindre i Detroit så sökandet var ingen lätt sak. När de till slut  fick tag på en av musikproducenterna och närmade sig svaret på frågan "Hur dog Rodriguez?" kunde de inte tro vad de fick höra.Filmklubbsavgift 30:- 

Filmvisningen avslutas med diskussion ang. denna. 
Kontakt: Staffan Gustavsson 0504-43908